Spring til indhold
Hjem » Hvem er du på arbejde? Ønsket om det hele menneske.

Hvem er du på arbejde? Ønsket om det hele menneske.

Fremtidens organisationer kalder på en ny måde at gøre og være på. Vi som medarbejdere kalder på mening og fleksibilitet. Vi vil have lov til at være det hele menneske, vi er!

Ifølge den belgiske forfatter Frederic Laloux bygger fremtidens organisationer (dem, der også bliver omtalt som TEAL organisationer) på 3 principper:
1. Selvledelse
2. Helhed
3. Evolutionært formål

Under punktet om helhed finder vi tanken om det hele menneske på arbejdspladsen. Her beskriver Laloux, hvordan de fleste af os tager en ”maske” på, når vi går på arbejde. En maske, der tillader det professionelle jeg at være synligt. Og samtidig en maske, der dækker over vores andre sider.

Forestil f.eks. dig selv i et møde med kolleger. Siger du altid din mening fuldt ud? Eller holder du somme tider noget tilbage, fordi du synes, det er for følelsespræget, omsorgsdrevet eller intuitivt? Det er masken, der er på spil.

Masken er i høj grad drevet af vores ego og de værdier/energier, der oftest værdsættes i en organisation. Det er typisk mere maskuline (vi har alle både maskuline og feminine sider) og rationelle træk og handlinger, der belønnes.

Så længe vi bærer masken og ikke tillader os selv at være hele mennesker på arbejdet, går vi glip af en masse.

Masker

Når masken falder…

Uden masken kan vi pludselig bidrage med vores fulde potentiale og alt det, vi også er ud over vores professionelle jeg. Det beriger vores samarbejde, fordi vi pludselig får flere perspektiver og vinkler på ting.

Samtidig får vi også mulighed for at føle større mening og frihed, idet vi ikke behøver gemme noget væk. Det kan være en stor motivator og drivkraft for dit arbejde, og kan frisætte en masse energi og arbejdslyst.

Desuden har det også den effekt, at vi ser hinanden, som de hele mennesker vi er. Som forældre og omsorgsgivere. Som passionerede fodboldtrænere eller dedikerede frivillige. Og det giver større forståelse og fleksibilitet i forhold til hinandens behov og handlinger, når vi kender baggrunden for det.

At være hele mennesker på arbejde betyder dog ikke nødvendigvis, at vi skal dele alt og lade alle forbehold falde. Det personlige er ikke det private. Så du behøver ikke være bange for at grænsen mellem arbejdet og det private skal falde. At kunne være et helt menneske på arbejdspladsen, betyder heller ikke, at du skal være alt hele tiden. Det betyder, at du har friheden til at vælge, hvilke sider du vil inddrage, og at der er plads og lov til det.

Det hele menneske i relationerne

At kunne møde op på din arbejdsplads som det hele menneske, er ikke nødvendigvis nemt. Det kan være sårbart at vise den man dybest set er, og det er kun menneskeligt at være bange for at møde kritik eller afvisning.

Sårbarhed

Det kræver stor opbygning af tillid – til kolleger og til organisationen – for at kunne være det hele menneske. Der skal være trygge rammer til at dele af dig selv og opbygning af et fælles sprog omkring det.

Men det kræver også mod fra den enkelte. Det er nødvendigt at være sårbar og sætte sig selv på spil.

Vil du arbejde med at skabe mere plads til det hele menneske, så er relationerne vigtige. Der skal være plads og tryghed i interaktionerne, og især det uformelle samspil kan være grobund for at lade masken falde.

Den relationsdannelse, vi ofte har i den uformelle interaktion, er med til at skabe trygheden overfor hinanden. Og i det uformelle finder vi tit noget fælles at tale om, som ikke nødvendigvis er arbejdsrelateret.

Det giver dog også mening at skabe organisatoriske og mere formelle rammer om helhed i arbejdslivet. Ved at arbejde med det formaliserede rum, gør vi det tilladt at inddrage det hele menneske i selve arbejdet.

Træn helheden

Vi kan øve os ved at drage det uformelle ind i de formelle strukturer, vi allerede har etableret. Vi kan f.eks. bruge tjek ind til møder, hvor vi har fokus på at dele noget af personlig karakter (eksempelvis et højdepunkt fra weekenden, hvad man er mest optaget af for tiden, osv.).

Eller vi kan bruge energizers i løbet af et møde, der også har fokus på at lære noget om hinanden. Er det et onlinemøde, hvor deltagerne sidder hjemme, kan du f.eks. bede folk finde en genstand i hjemmet, som har særlig betydning for deres liv. Fysisk kan du lave øvelsen ”tre ting om dig selv”, hvor alle har tre historier eller fakta om sig selv – to sande og en falsk – og de andre skal gætte den falske.

Som en start kan du træne dig i at blive bevidst om din egen maske og de sider, du gemmer. Overvej hvem du er på din arbejdsplads. Er der sider af dig, der er mere fremtrædende end andre? Holder du somme tider noget af dig tilbage? Er der sider af dig, du kunne bruge mere og som kunne give værdi?

Du kan få flere input til, hvordan du kan understøtte den uformelle interaktion i onlinemøder og workshop på vores gratis inspirationswebinar onsdag d. 23. februar kl. 14.30-15.30.
Læs mere og tilmeld dig her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *